Mevsim Geçişlerinde Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Yapabileceğimiz Aktiviteler Nelerdir?

Mevsim Geçişlerinde Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Yapabileceğimiz Aktiviteler Nelerdir?

Mevsim geçişleri ve hava değişimleri insan vücudu üzerinde düşündüğümüzden daha büyük bir etkiye sahiptir.

Özellikle mevsim geçişlerinin yaşandığı bahar dönemlerinde hava şartlarının ani değişimi ve kısa süreli sıcaklık farklılıkları, adaptasyon dönemini zorlaştırır.

Bu dönemlerde yaşam kalitenizi arttırmak ve hastalıklardan korunmak için bağışıklık sisteminizi desteklemelisiniz. İşte Mevsim Geçişlerinde Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Yapabileceğimiz Aktiviteler Nelerdir? sorusunun cevapları..

 

Mutlaka Su İçin ve Su İçmeyi Kesinlikle İhmal Etmeyin

Vücudumuzun yarısından fazlasını oluşturan su, vücudumuzdaki sistemlerin düzenli çalışması için büyük bir öneme sahip. Bağışıklık sisteminin fonksiyonel çalışmasını destekler ve toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bu nedenle özellikle bahar dönemlerinde yeteri kadar su içmeyi unutmayın. Yeterli su miktarı kişiden kişiye değişiklik gösterse de uzmanlar günde en az 8-10 bardak su tüketilmesini tavsiye ediyor. Eğer gün içinde su içmek aklınıza gelmiyorsa su içmeyi hatırlatan bir uygulamayı telefonunuza indirmek faydalı olabilir.



 

Vücudunuzun İhtiyacı ve Yeteri Kadar ve Kaliteli Uyuduğunuzdan Emin Olun

7-8 saatlik gece uykusu metabolizmanızın, organlarınızın ve bağışıklık sisteminizin düzenli çalışabilmesi için çok değerli. Uyku sırasında vücudunuzun salgıladığı serotonin hormonu enfeksiyonlara daha hızlı yanıt verir ve vücudunuzun direncini arttır. Bu nedenle bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak istiyorsanız uyku saatlerinize dikkat edin. Ayrıca sağlıklı bir uyku düzenine sahip olmak, spor saatlerinizde de daha dirençli olmanıza imkan tanır.

 

Spor ve Egzersiz Yapmak Vücudunuza İyi Gelir

Eğer imkânınız varsa açık havada bol oksijen alarak egzersiz yapmaya gayret edin. Evde camları açarak yapacağınız herhangi bir egzersiz de vücudunuz için faydalı olur. İsterseniz dans edin isterseniz ağırlık kaldırın, sadece detaylara takılmadan hareket edin. Hayatınıza hareket katmak, hem daha dinç hissetmenizi sağlar hem de uyku saatlerinizi düzenlemeye yardımcı olur.

 

Dengeli ve Kaliteli Beslenin

Bağışıklık sisteminizi olumsuz etkileyen en büyük etmenlerden biri sağlıksız beslenme. Öğün atlamak, sık sık fast food tercih etmek, karbonhidrat ağırlıklı beslenmek bağışıklık sistemini zayıflatan hatalar arasında yer alır. Bağışıklık sisteminizin direncini arttırmak için tek tip ve düzensiz bir beslenme rutini yerine farklı gıdalardan oluşan dengeli bir beslenme düzeni oluşturmak gerekir.

 

Vücudumuzun ihtiyacı olan birçok besin ögesi bulunuyor ve bunları ancak çeşitli besinler ile beslenerek kazanabiliriz. Bu sebeple günlük beslenmenizde; süte, et grubuna, sebze ve meyveye, yağa ve tahıllara dengeli bir şekilde yer vermelisiniz. Eğer hangi besin ögesinden ne kadar almanız gerektiğine dair bilginiz yoksa bir uzmana danışmayı ihmal etmeyin.

 

Stresinizi Kontrol Etmeye Çalışın

Bağışıklık sisteminin düşmanlarından biri de stres. Stres vücut direncinin düşmesine sebep olabilir. Bu nedenle stres yönetimi sağlamak için meditasyon veya nefes egzersizleri yapmayı deneyin. Kendinize uygun olanı bulduktan sonra başlangıç için günde 10 dakika ayırmanız bile yeterli olur. Bunları alışkanlık haline getirdiğinizde faydasına siz de inanamayacaksınız.




 

Alkol ve Sigaradan Kesinlikle Uzak Durun

Alkol ve sigara bağışıklık sistemini zayıflatarak vücudunuzu hastalıklara karşı savunmasız hale getirir. Bu tarz kötü alışkanlıklar başta karaciğer ve akciğer olmak üzere çeşitli organlarınıza zarar vererek düzenli çalışmasını engeller. Daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek için bu ikiliden uzak durmalısınız. Alkol ve sigarayı tamamen bırakamıyorsanız miktar kontrolü yapmayı deneyin. Miktar kontrolü yapmak bile bağışıklık sisteminiz için faydalı olabilir.

 

D Vitamini Değerlerinize Dikkat Edin

Özellikle kış mevsimi sonrası vücutta en fazla eksikliği hissedilen vitamin, D vitamini oluyor. D vitamini eksikliğinde bağışıklık sistemi olumsuz etkilenir ve vücudun direnci düşer. Bu noktada en iyi D vitamini kaynağının güneş olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bu nedenle gündüz saatlerinde yapacağınız kısa yürüyüşler bağışıklık sisteminizi desteklemek için önemli. Gerekiyorsa D Vitamin Takviyesi desteği alın.

 

Probiyotik Takviyelerini Deneyin

Bağırsaklarımızda bulunan iyi bakteriler olarak nitelendirebileceğimiz probiyotikler bağırsak floryasını düzenleyerek bağışıklık sistemimize iyi gelir. Kabızlık, ishal, şişkinlik gibi bağırsak hastalıklarına karşı da direnç sağlar.

Bu nedenle özellikle mevsim geçişlerinde hastalıklardan korunmak için düzenli olarak probiyotik içeren takviye edici gıdalardan destek almaya çalışın.

2032 Probiyotik Mikroorganizma ve Ascophyllum Nodosum