Havaların Isınmaya Başlamasıyla Bağışıklık Sistemimizde Ne Tür Değişiklikler Olur?

Havaların Isınmaya Başlamasıyla Bağışıklık Sistemimizde Ne Tür Değişiklikler Olur?

Bağışıklık sistemimiz yaşamımıza devam etmemizi sağlayan önemli bir sistemdir. Bu sistem dokunduğumuz her yerde bulunan mantar, virüs ve bakterilerden bizleri korur. Bağışıklık sisteminin bu görevini yerine getirmemesi durumunda, organizmaların vücudumuza girerek çoğalması hayatın sonlanması anlamını taşıyabilir. Sistem sadece bizi bu organizmalardan korumakla kalmaz; diğer bir yandan zararlı hücreleri yok eder ve yaşlı hücreleri parçalayarak yenilerine yol açar. Bu yüzden bağışıklık sistemimize gereken önemi vermemiz şarttır. Fakat sistemimiz bazı etkenler doğrultusunda zayıflayabilir. Bu etkenler arasında iyi uyumamak, egzersiz yapmamak, şekerli gıdalar tüketmek, işlenmiş karbonhidratlar tüketmek, yeterince temiz hava almamak, yeterince D vitamini almamak gibi etkenler yer alır. Bağışıklık sistemini etkileyen önemli unsurlardan bir tanesi de ısı değişimleridir. Mevsim geçişlerindeki havaların belirsiz bir şekilde ısınması ve soğuması bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilir. İşte havaların ısınmasının yani mevsim geçişlerinin bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri.



 

Mevsim geçişlerinin bağışıklık sistemimize etkileri

Havaların ısınmaya başlaması mevsim geçişinin de başladığını göstermektedir. Bu durum aynı gün içinde yağmurlu ve güneşli hava koşullarını beraber görebileceğimiz anlamını taşır. Yani bu dönemde doğa yaz mevsimine geçebilmek için kendini entegre etmeye çalışır. Bu zaman zarfında birçoğumuz hava güneşli olduğu için mevsime uygun giyinmeyiz. Fakat öğlen veya günü herhangi bir saatinde havanın soğuması hasta olmamıza neden olur. Tam tersinden düşünürsek hava soğuk diye giydiğimiz ceket gün içinde bizleri terletir.

 

Peki dış şartlar bir kenara, vücudumuz kendi ısısını nasıl ayarlar? Yaşamımıza devam edebilmemiz için vücut ısımızın 36,5- 37 derece dolaylarında olması gerekmektedir. Bu ısı ise vücudumuzda gerçekleşen kimyasal reaksiyonlar sonucunda ortaya çıkar. Isı buharlaşma, ısıyayım, iletim ve benzeri yöntemlerle vücudumuzdan uzaklaşır. Vücudumuzun ısı ayarını ise beynimizin ”hipotalamus” bölgesi kontrol eder. Isı akciğer, deri, ter bezleri, kan damarları, böbrek üstü ve kaslar ile dengelenir. Fakat hava şartlarının değişmesi ısı düzenleme mekanizmaların hazırlıksız yakalanması anlamını taşır. Bağışıklık sistemi ise ısı mekanizmaları ile birlikte çalışır ve bu durumdan etkilenir. Diğer bir yandan nem ve basınç farklılıkları, ısı farklılıkları havada dolaşan partikül miktarını artırabilir. Bu doğrultuda partiküllerin çokluğu ve hastalık yapma gücü bağışıklık sisteminin güçlü olmasına bağlıdır. Ayrıca kronik hastalığa sahip olan kişilerin, çocukların, yaşlıların ve hamilelerin bağışıklık sistemleri hava değişimlerinden daha kolay bir şekilde etkilenebilmektedir.

 

Bağışıklık sistemimi nasıl desteklenir?

İşte bağışıklık sistemini desteklemek için bazı öneriler:​

 

Vitamin ve mineral açısından zengin beslenmeye önem verilmelidir.

Öğünler düzenli, çeşitli ve sağlıklı bir şekilde tüketilmelidir.

Stres bağışıklık sistemini zayıflatmaktadır. Bu yüzden stres yaratan durumlar ortadan kaldırılmalıdır.

Düzenli, erken ve kaliteli uykuya özen gösterilmelidir.



Egzersiz yaşamın bir parçası haline getirilmelidir.

Alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.